ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΑΠΟ 01/01/2012 ΔΕ ΘΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ HACCP.
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΦΕΚ 181Α 18.11.2019 - Νόμος 4638/2019 |
---|
Υ.Α. 1142 ΦΕΚ365Β/2021: Τροποποίηση της υπ’ αρ. 216/08-01-2015 απόφασης Υπουργού Τουρισμού «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων» (Β’ 10), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’ αρ. 19102/10.10.2016 (Β’ 3387), 21654/22.11.2017 (Β’ 4242) και 17352/11.10.2018 (Β’ 4822) όμοιες αποφάσεις. |
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΕΔΔ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΦΕΚ 101Α 24.05.2020 - Νόμος 4688/2020 ΩΣ 31.05.2022 ως εξής: α) 5ετή πιστοποιητικά κατάταξης ως 31.05.2021 & β) 3ετή πιστοποιητικά κατάταξης ως 31.05.2022 τουριστικών καταλυμάτων έως 31/12/2018 |
ΚΑΤΑΤΑΞΗ CAMPING: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ: ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Υ.Α. 11810 ΦΕΚ 3451/2020: Τροποποίηση της υπ’ αρ. 14129/14-07-2015 απόφασης της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των Οργανωμένων Τουριστικών Κατασκηνώσεων» (Β ́ 1476), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’ αρ. 21662/05-12-2017 (Β ́4242) και 22785/31-12-2018 (Β ́ 6050) όμοιες αποφάσεις. |
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ: Πληθώρα υπουργικών αποφάσεων που τροποποιούνται περιοδικά ανάλογα με τα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις που παρουσιάζονται από την επιστημονική κοινότητα, λόγω της COVID-19 |
Ασφάλεια τροφίμων: Υ.Α. 1412/31883 ΦΕΚ 650Β/2019 Παροχή πληροφοριών σχετικά με την παρουσία ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες σε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα |
Προσωπικά δεδομένα: Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων EU 2016/679 EC (GDPR) N.4624/2019 εφαρμοστικός νόμος ΕΚ |
Νέα υγειονομική διάταξη |
---|
Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829 (ΦΕΚ 2161 23/06/2017): Υγειονομικοί όροι & προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ποτών & άλλες διατάξεις - Εισάγει την ένοια επιπέδου κινδύνου και κατηγοριοποιεί σαφώς τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος - Καταργεί τις διατάξεις: Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 (ΦΕΚ 2718/Τ.Β/ 8-10-2012) και τη διόρθωσή της ΦΕΚ 3007/Τ.Β/ 13.11.2012 |
Υγειονομική Διάταξη: |
---|
Υ1γ/Γ.Π./οικ 35797 (ΦΕΚ 1999/11-04-2012) : Πιστοποιητικά Υγείας εργαζομένων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος |
Υγειονομική Διάταξη: |
---|
Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 (ΦΕΚ 2718/Τ.Β/ 8-10-2012) : Υγειονομικοί Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων Τροφίμων & Ποτών ΦΕΚ 3007/Τ.Β/ 13.11.2013 : Διορθώσεις σφαλμάτων στην υπ’ αριθμ: Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 (ΦΕΚ 2718/Τ.Β/ 8-10-2012) |
Εγκύκλιος: |
---|
2 Αριθ.Πρωτ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.4476/14-1-13 : Παροχή Οδηγιών για την Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 (ΦΕΚ 2718/Τ.Β/ 8-10-2012) |
Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής: |
---|
Σύμφωνα με την Διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 και την Κοινοτική Νομοθεσία όλα τα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να οργανώσουν σύστημα αυτοελέγχου (μέρος του HACCP). |
Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων υποχρεούνται να τηρούν τα παρακάτω αρχεία σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή. |
1. Αρχείο Προσωπικού |
2. Αρχείο Καθαρισμού – Απολύμανσης |
3. Αρχείο Απεντόμωσης – Μυοκτονίας |
4. Αρχείο Νερού |
5. Αρχείο Θερμοκρασιών |
6. Αρχείο Ιχνηλασιμότητας (Πρώτων Υλών και Προμηθευτών) |
7. Τον Οδηγό Υγιεινής που αντιστοιχεί στο είδος της επιχείρησης |
Υ.Α. 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007: Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία υλοποίησης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων και των Ελεγκτικών Αρχών και Φορέων του Επισήμου Ελέγχου Τροφίμων. |
Τα προγράμματα εκπαίδευσης διακρίνονται σε τρία επίπεδα.
Προγράμματα επιπέδου 1 |
---|
Αφορούν κατάρτιση απλών χειριστών σε γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. |
Ελάχιστη διάρκεια :10 ώρες. Ελάχιστο περιεχόμενο του προγράμματος : όπως περιγράφεται στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΕΠΙΠΕΔΟ 1 |
Προγράμματα επιπέδου 2 |
---|
Αφορούν κατάρτιση χειριστών τροφίμων ή εργοδηγών ή προϊσταμένων ή διευθυντών επιχειρήσεων κλπ (Αρθρο 5 παρ.4 εδ. β της ΥΑ). |
Ελάχιστη διάρκεια : 20 ώρες. Ελάχιστο περιεχόμενο του προγράμματος : όπως περιγράφεται στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ – ΕΠΙΠΕΔΟ 2. |
Προγράμματα επιπέδου 3 |
---|
Αφορούν κατάρτιση υπευθύνων ομάδων και τομέων κλπ (Αρθρο 5 παρ.4 εδ. γ της ΥΑ). |
Ν 3850/2010 |
---|
- Ν 3850/2010: Υποχρεωτική η απασχόληση Τ.Α. σε όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό |
Ν 4276 ΦΕΚ Α155 30/07/14 |
---|
- Ν 4276 ΦΕΚ Α155 30/07/14: Κατάταξη Τουριστικών καταλυμάτων σε αστέρια και κλειδιά έως 31.12.2017 και Υ.Α. 219, ΦΕΚ 14Β 12.01.2015, Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης |
α) Ξενοδοχεία : Υ.Α. 21, ΦΕΚ 10Β 09.01.2015 Υ.Α. 19102, ΦΕΚ 3387Β 20.10.2016 |
β) Camping: Υ.Α. 14129, ΦΕΚ 1476Β 14.07.2015 |
γ) ΕΕΔΔ: Υ.Α. 21185 ΦΕΚ 2840Β 22.10.2014 & Υ.Α. 91 ΦΕΚ 69Β 16.01.2015 |
Υ.Α. 21662 ΦΕΚ 4242Β 05/12/2017 |
---|
Υ.Α. 21662 ΦΕΚ 4242Β 05/12/2017: Παράταση κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων έως 31/12/2018 |